U23 Tigers timmeren aan de weg

nov 6, 2023 | 2023-2024, Amsterdam Tigers, U23

Vergeleken met afgelopen jaren is het nieuwe hoogste jeugdteam van de Amsterdam Tigers volwassener. De leeftijdsgrens is twee jaar opgerekt en de competitie is uitgebreid met drie teams. Het speltempo van het team, dat dit jaar onder de zorg van Marc Buiting, Mark van den Heuvel, Mike Zaitsoff en coach Hennie Jaspers valt, ligt hoger en meerdere spelers uit de selectie kloppen al op de deur van het eredivisieteam. Tijd voor een update.

Amsterdam begint het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Den Haag. Ondanks goed spel van de Tigers trekt Hokij aan het langste eind. Een onterecht afgekeurd goal voor Amsterdam – de scheidsrechter erkent dit later – heeft daar debet aan. Na de wedstrijd is vriend en vijand het erover eens dat een 4-4 eindstand meer conform de werkelijkheid was geweest.

De week daarop speelt de ploeg de hoofdrol in een viersterren thriller tegen de Eindhoven Kemphanen. Het kat en muisspel begint met een goal van Amsterdam, dat na de gelijkmaker van Eindhoven twee keer een punt achterstand wegwerkt en weer op voorsprong komt. Deze variant op haasje over houdt stand tot de 35e minuut, de Kemphanen delen daarna forse dreunen uit met achterelkaar drie goals. De partij lijkt gespeeld, zeker als de thuisploeg halverwege de derde periode  het achtste punt noteert. Met nog minder dan vijf minuten speeltijd op de klok, maar in het voordeel van een dubbele powerplay, trekken de Tigers bij naar 8-5. Het volgende punt voor Amsterdam valt, ook tijdens een powerplay, anderhalve minuut later. Tien seconden voor het eindsignaal eindigt de Tiger-remontada met de zevende goal en zijn de Kemphanen door de bel behoed voor de gelijkmaker.

De 11-2 winst op Heerenveen geeft goed in cijfers weer hoe gunstig de wedstrijd voor Amsterdam verloopt. De week daarop zitten de Tigers in Den Bosch ook stevig in het zadel en boeken ze een 1-8 overwinning. Verwacht werd dat de Tigers de onderaan bungelende Alcmaria Flames thuis met ruime cijfers zouden verslaan, de teller blijft steken op 5-2.

De meest recente wedstrijd – ook thuis – tegen de Tilburg Trappers eindigt met dezelfde stand. Amsterdam komt halverwege de eerste periode op voorsprong en loopt twee minuten later nog een punt uit op de gasten, die met slechts 13 man aanwezig zijn. De thuisploeg speelt met acht man meer en pakt vlak voor rust de derde goal. Dat de Trappers ook met weinig man goed van zich af kunnen bijten, blijkt in de tweede fase van de partij. In de vijfentwintigste minuut staat het 3-2. Tot de rust heeft de Tigerverdediging het zwaar en lijkt een derde raak schot voor Tilburg een kwestie van tijd. De laatste periode gaat de wedstrijd gelijk op, beide teams houden verscherpte grensbewaking in het doelgebied. Op de valreep scoort Amsterdam een vierde punt. De Trappers wagen de stap hun goalie om te ruilen voor een extra speler en betalen daarvoor met een vijfde tegengoal.

Na twee verloren wedstrijden begin oktober werken de Tigers zich gestaag naar boven in een interessantere competitie dan voorheen. Komende weken heeft Amsterdam afspraken in Heerenveen, Den Bosch en Leeuwarden en komen de Alcmaria Flames naar de Jaap Edenhal.