AMSTERDAM TIGERS IJSHOCKEYSCHOOL

Op de ijshockeyschool leren kinderen de eerste beginselen van het schaatsen en het spelen met stick en puck.

Lees hieronder meer over: Hoe werkt het? Proefles: voor wie, wanneer, waar, in welke periode & wat kost het? Welke kleding is nodig? Hoe werkt een teamsport? Wat betekent het voor je ouders? Wat kunnen ouders doen voor onze club?

> Ice hockey school (English)

Kinderen vanaf vier jaar zijn welkom om het te komen proberen. We laten de allerkleinsten vooral wennen aan het ijs om ze hier vertrouwd mee te maken. Er zijn altijd voldoende trainers aanwezig om alle kinderen de nodige aandacht te geven en ze zo goed mogelijk te begeleiden. De kinderen worden op vaardigheid (en deels leeftijd) ingedeeld in verschillende groepen.

Wanneer het op de ijshockeyschool goed gaat en er geschaatst, bochtjes gemaakt en geremd kan worden, kunnen de jongere kinderen t/m 9 jaar soms instromen in een van de U9- of U11-competitieteams. Voor de oudere kinderen is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een ATHL House League team. Dit zijn vooral recreatieve teams waar spelers zich verder kunnen ontwikkelen om later eventueel in te stromen in een competitieteam.

Voor de meeste meisjes en jongens is ijshockey een heel geschikte sport om zich zowel mentaal als fysiek te ontwikkelen. Door de combinatie van verschillende vaardigheden en de snelheid van het spel wordt gewerkt aan spierkracht, concentratievermogen en teamspirit.

Hoe werkt het?

Vind je ijshockey een supercoole sport en wil je het ook leren, dan kun je je aanmelden voor een proefles bij de ijshockeyschool! Daar begin je meteen met het leren schaatsen, bochtjes maken, remmen en natuurlijk hockeyen met een stick en puck. Je wordt goed ingepakt met handschoenen, scheen- en elleboogbeschermers. Aanmelden voor een gratis proefles kan via ijshockeyschool@amsteltijgers.nl.

Het komt soms voor dat er erg veel aanmeldingen zijn waardoor er tijdelijk geen plek is voor nieuwe instroom. In dat geval kom je op een wachtlijst en word je door ons benaderd zodra er weer plek is!

Proefles

De eerste proeftraining is gratis. We hopen natuurlijk dat je vervolgens besluit om verder te gaan met de lessen van onze ijshockeyschool, om uiteindelijk lid te worden van de Amsterdam Tigers!

wanneer?

De ijshockeyschool vindt doorgaans elke zondag plaats voor de jeugdleden. Kijk bij trainingstijden voor het tijdstip. Graag altijd eerst een uitnodiging afwachten, omdat er niet altijd plaats is voor proeflessen.

Aub minimaal 30 minuten van tevoren aanwezig zijn!

voor wie?

Alle kinderen van 4 jaar t/m 9 jaar; en van 10 jaar t/m 12 jaar (basisschool).

plaats

De hal van de Jaap Edenbaan, Radioweg 64, 1098 NJ in Amsterdam

periode

Door het hoge aantal geïnteresseerden zal voor volgend seizoen (2024/2025) opnieuw bekeken worden welke planning hier het beste bij past.

kosten

Contributie voor 2023/2024 is € 250, zie ook Contributie.

kleding

Tijdens de training op de ijshockeyschool is beschermende kleding verplicht. Voor de proeflessen en de eerste paar trainingen heb je minimaal nodig:

  • ijshockeyschaatsen (geen noren)
  • knie- en elleboogbeschermers (streethockey of skateprotectie is voldoende)
  • sportkleding (niet te warm)
  • handschoenen (dikke, normale winterhandschoenen zijn voldoende voor de proefles als je geen ijshockeyhandschoenen hebt)
  • helm
  • ijshockeystick. Deze kun je, net als andere materialen, huren, zie ‘materiaal‘.

Als je niet over bovenstaande kit beschikt zijn er meerder opties om te huren:

> neem contact op met de Skate dokter (Jan van Galenstraat 133-135, Amsterdam), https://www.skatedokter.nl/ijshockey/, 020-2600055, info@skatedokter.nl

> huur een basispakket bij Skating Betty (Boekweitstraat 48, 2153GL Nieuw Vennep, 0651402897, info@skatingbetty.nl) Neem contact op om  beschikbaarheid van materialen te controleren en een afspraak te maken om de winkel te bezoeken.

Als je lid wordt van de Amsterdam Tigers dan heb je een gehele ijshockeyuitrusting nodig. Kijk ook eens op onze site bij het onderwerp ‘materiaal‘.

Spelen in een team

Nieuwe spelers beginnen bij ons dus altijd op de ijshockeyschool. Zodra een speler daar de basisvaardigheden heeft eigen gemaakt kunnen ze vaak doorstromen naar een team binnen onze ijshockeyclub:

  • Kinderen van 8 jaar en jonger (U9) kunnen doordeweeks trainen zodra ze kunnen schaatsen, remmen en bochtjes maken. Spelers die meetrainen kunnen vaak al snel meedoen aan wedstrijden.
  • Kinderen van 9 en 10 jaar (U11) kunnen hetzelfde traject doorlopen. De eisen aan hun schaatsniveau liggen hoger, omdat ze  moeten instromen in een competitieteam waarvan de spelers al verder gevorderd zijn.

    Voor recreatieve spelers is er speelmogelijkheid in de Amsterdam Tigers House League (ATHL).

    • Ben je tussen 10 en 13 jaar en hou je van ijshockey? Dan is ATHL2 misschien precies het team voor jou.  ATHL2 traint 2 per week en spelen soms een wedstrijd. Ook zijn er al diverse spelers van ATHL doorgestroomd naar een wedstrijdteam (Ux) van de Amsterdam Tigers.  Meld je aan bij secretariaat@amsteltijgers.nl
    • Ben je tussen 13 en 16 jaar en hou je van ijshockey? Dan is ATHL3 precies het team voor jou. ATHL3 traint 2x per week en spelen enkele wedstrijden. Soms stromen spelers van ATHL door naar een wedstrijdteam (Ux) van de Amsterdam Tigers. Meld je aan bij secretariaat@amsteltijgers.nl

    wAT BETEKENT HET VOOR jE OUDERS?

    Wanneer je na het volgen van het programma van onze ijshockeyschool ervoor kiest om door te zetten met deze mooie sport dan verandert er het een en ander.

    De meeste kinderen kunnen niet even op de fiets naar ijshockey. Je moet een grote tas meenemen met je uitrusting, een lange stick, allemaal lastig op de fiets. Daarnaast is er in de regio Amsterdam maar één ijsbaan. Andere banen liggen onder meer in Hoorn, Alkmaar, Leiden of Utrecht. En dat zijn slechts enkele clubs in onze directe omgeving. Hou er echter rekening mee dat er evengoed wedstrijden zullen zijn ver buiten onze regio, bijv. Heerenveen, Groningen of Geleen. Dat betekent dat je doorgaans met de auto naar ijshockey gebracht moet worden.

    Je moet als jonge speler ook geholpen worden met het aantrekken van de uitrusting en je schaatsen. Dat lukt de meeste kinderen pas helemaal zelfstandig vanaf de U13.

    Wedstrijden zijn dus door het hele land. De wedstrijd duurt zo’n 2 uur, 2 à 3 uur heen en terug rijden, al met al ben je gauw zo’n 3 tot 5 uur onderweg op de zaterdag of op de zondag.

    Dat betekent dat je twee tot drie keer per week voor de trainingen en zo’n 20 wedstrijden gedurende het seizoen met je een van je ouders op pad bent. Het kost hen dus ook veel tijd.

    Gelukkig zijn er voor ouders op de meeste ijsbanen cafés waar ze een kopje koffie kunnen krijgen en het wat warmer is dan op de tribune. Maar, het is ook leuk om naar de trainingen en de progressie van jullie te kijken. Ouders kunnen natuurlijk ook een boek of tablet meenemen.

    e hebben ook vrijwilligers nodig voor verschillende zaken binnen de vereniging

    Tijdens wedstrijden fruit klaarmaken en drinken voor de teams en de officials, twee mensen voor in de stafbank/bench, mensen voor de wedstrijdadministratie, iemand voor de muziek.

    We hebben mensen nodig voor onze uitrusting uitleen (administratie, reparatie, opbergen), promotie van ijshockey (verschillende evenementen gedurende het seizoen), official scorers, teambegeleiders, scheidsrechters, video-opname van wedstrijden, ledenraad, kascommissie, wedstrijd analyses etc. Kortom, er is voldoende voor ouders die een bijdragen willen en kunnen leveren!

    Veel zaken kunnen tijdens trainingen gedaan worden, sommige functies worden gedurende wedstrijden uitgevoerd en weer andere taken vereisen voorbereiding op overige momenten.

    Daarnaast verstrekken wij informatie over: hoe ‘de klok’ te bedienen tijdens wedstrijden, official scorers opleiding, spelregeluitleg, teambesprekingen, info over NIJB, info over Lear to play, trainingsaanpak.

    Dus ouders: ja, je bent er veel tijd mee kwijt, meer dan met voetbal bijvoorbeeld. We doen veel, er wordt veel georganiseerd en we hebben veel hulp nodig. Dat resulteert in een intensieve groep betrokken leden en hun ouders met veel saamhorigheid.

    WAT KOST IJSHOCKEY?

    Het is tot slot goed om te beseffen dat ijshockey geen goedkope sport is. Wanneer een speler ervoor kiest om te gaan spelen in een competitieteam, dan wordt er meerdere keren per week getraind en zijn er in de weekenden regelmatig wedstrijden of toernooien. Dat betekent ook hogere kosten.

    Daarnaast is een goede ijshockeyuitrusting best prijzig. En besef dat jeugdspelers vanwege hun groei periodiek nieuwe uitrusting zullen moeten aanschaffen.

    Tot slot zult u voor competities regelmatig binnen en buiten de eigen regio moeten reizen.

    Op onze website vind u meer informatie over de jaarlijkse contributie en de aanschaf van de noodzakelijke ijshockeyuitrusting.